Welke energiebronnen zijn er?

Welke energiebronnen zijn er?

We hebben tegenwoordig steeds meer energie nodig. Steeds meer elektriciteit. Om huizen te verwarmen, om apparaten te laten werken en ook steeds vaker om onze auto’s op te laden. Om over de stroom die nodig is om producten te produceren nog maar te zwijgen. Om die stroom op te wekken zijn er (duurzame) energiebronnen nodig. Maar welke zijn er allemaal en welke gebruiken we het meest in Nederland?

Contact opnemen
Welke energiebronnen zijn er?

Kies uw model

De stroomgeneratoren komen in verschillende maten – van 6 kVA tot 120 kVA –, zodat alle bouwplaatsen en evenementen kunnen worden voorzien van duurzame energie op locatie. Onze bio-solar-hybride generatoren zijn duurzamer dan conventionele diesel-generatoren en hybride diesel-batterij generatoren. Als de zon niet schijnt, schakelen onze generatoren automatisch van zonne-energie naar batterij en daarna naar bio-diesel aggregaat. Zo zorgen we ervoor dat je altijd stroom hebt.

Fossiele energiebronnen

Helaas gebruiken we wereldwijd nog steeds veel fossiele energiebronnen. Dat zijn uitputbare bronnen. Ze kunnen opraken. Bovendien zijn ze vaak vervuilend. Dit zijn de meest gebruikte soorten:

Aardolie

Aardolie wordt gebruikt om benzine of diesel van te maken. Dat zijn brandstoffen die nodig zijn om je auto te laten rijden, maar bijvoorbeeld ook om een stroomaggregaat te laten draaien of om plastic en andere kunststoffen van te maken. Het gebruik van aardolie leidt tot veel CO2-uitstoot.

Aardgas

Aardgas is een fossiele brandstof die vooral wordt gebruikt om te verwarmen en te koken, maar in Nederland wordt het ook gebruikt om elektriciteit op te wekken wanneer het stroomverbruik piekt. Aardgas stoot minder CO2 uit dan bijvoorbeeld aardolie, maar is ook relatief duur.

Steenkool

Steenkool bestaat uit plantenresten die miljoenen jaren onder hoge druk hebben gestaan en daardoor inmiddels een soort stenen zijn geworden. Door deze te verbranden komt er veel energie vrij, maar ook veel CO2, stikstof en fijnstof. Steenkool wordt voornamelijk gebruikt om goedkope stroom op te wekken in elektriciteitscentrales.

Duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen worden ook wel alternatieve of hernieuwbare energiebronnen genoemd. Deze raken in tegenstelling tot de fossiele brandstoffen vaak niet op of zijn relatief makkelijk opnieuw te maken. Daarnaast zijn ze ook (veel) milieuvriendelijker. Dit zijn de meest voorkomende soorten van groene energie:

Zonne-energie

Zonne-energie is misschien wel één van de meest bekende energiebronnen. Zonnepanelen zetten hierbij zonlicht om in elektriciteit. Zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Veel huishoudens en bedrijven kiezen er dan ook voor om met zonnepanelen hun eigen stroom op te wekken. Dat scheelt in de energiekosten!

Leestip: Duurzame energievoorziening: hoe duurzaam is zonne-energie?

Windenergie

In Nederland maken we ook gebruik van windenergie. De windmolens langs de weg of in complete windparken hebben grote bladen die door de wind in beweging worden gebracht. Die beweging wordt vervolgens omgezet in elektriciteit. Nadeel is wel dat het niet altijd even hard waait, waardoor er geen constante stroom aan energie wordt opgewekt.

Waterenergie

Ook waterstromen kunnen duurzame energiebronnen zijn. De kracht van stromend water kan worden gebruikt om bijvoorbeeld raden te laten draaien en die beweging vervolgens om te zetten in elektriciteit. Deze methode wordt vooral in de bergen gebruikt, omdat het water daar harder naar beneden stroomt dan bij ons in Nederland.

Kernenergie

Bij kernenergie wordt uranium gesplitst. De warmte die daarbij vrijkomt wordt gebruikt om stoom te creΓ«ren. Die stoom drijft turbines aan en wekt zo stroom op. Omdat hierbij amper CO2 uitgestoten wordt, zien we kernenergie als groene energie. Uranium is echter geen onuitputtelijke of hernieuwbare bron en de splitsing levert ook chemisch afval op.

Biomassa

Met biomassa bedoelen we natuurlijke materialen als hout, plantenresten of dierlijke producten. Maar ook diverse afvalstromen vallen eronder. Deze worden allemaal verwerkt tot biobrandstof. Hoewel biomassa wel hernieuwbaar is (bomen zijn immers opnieuw aan te planten), leidt de verbranding tot best wat CO2-uitstoot.

Geothermische energie

Bij geothermische energie wordt de warmte van de aarde gebruikt om energie op te werken. Zoals bij kernenergie wordt de hitte uit de grond gebruikt om stoomturbines aan te drijven. In Nederland maken we hier niet zoveel gebruik van omdat  de aardwarmte in veel gevallen niet sterk genoeg is om water om te zetten in stoom.

Tip: Meer weten over duurzame energiebronnen? Lees dan ook 7x alternatieve energie voor een schonere wereld

Welke energiebronnen gebruiken we in Nederland?

In Nederland gebruiken we vooral aardgas en windenergie als energiebronnen. Hoewel ze de laatste jaren minder worden gebruikt, worden er ook nog steeds veel kolen verbrandt om energie op te wekken. Gelukkig wilt men ook steeds vaker duurzaam stroom opwekken met behulp van zonne-energie en biomassa. Een belangrijke ontwikkeling in het behalen van de klimaatdoelen en in het zetten van stappen naar een schonere planeet!

Laatste berichten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required