Duurzaam tijdens Rotterdamse verkiezingen

Het probleem

In een vrij land als Nederland is er weinig zo belangrijk als democratische verkiezingen. Om dit te realiseren moet er behoorlijk wat geregeld worden, denk bijvoorbeeld aan voldoende stemlocaties. Gedurende 5 dagen dat er gestemd kan worden moet een stemlokaal voorzien worden van de nodige energie. Duurzame energie is ieder jaar een steeds groter topic, zeker in de politiek. Gemeente Rotterdam is daarom op zoek naar een duurzame manier om alle stemlocaties tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 te voorzien van energie.

Contact opnemen
Duurzaam tijdens Rotterdamse verkiezingen

€316,20

Dieselbesparing

0,82248

Stikstof besparing (NOx, kg)

650,226

CO2 besparing (kg)

5 dagen

Tijdsduur
Duurzaam tijdens Rotterdamse verkiezingen

De doelstelling

De voornaamste doelstelling is om alle energie duurzaam op te wekken en het tegelijkertijd financieel haalbaar te maken voor de gemeente. In samenwerking met Volta Energy koos de gemeente Rotterdam voor duurzame stroom vanuit de zon. Normaal gesproken maakt de gemeente bij dit soort locaties gebruik van een dieselaggregaat. Gedurende de vijf stemdagen werd er op twee locaties gebruikgemaakt van een Volta Energy 15 kVa zon-aggregaat als energievoorziening bij het stemlokaal.

De uitdaging

In verband met het coronavirus koos de gemeente Rotterdam ervoor om extra stemlocaties te openen in de stad. Op zo’n geïmproviseerde locatie is er echter natuurlijk wel een stroomvoorziening nodig, al is het maar om het licht aan te kunnen doen. Normaal gesproken zou hierbij gekozen zijn voor een conventioneel dieselaggregaat, maar dat kan natuurlijk veel schoner, stiller en duurzamer. In de stad is het hinderlijk als een aggregaat veel geluid maakt en tegelijkertijd voor vervuiling zorgt door het gebruik van diesel. Een oplossing hiervoor moet echter natuurlijk ook financieel haalbaar zijn. In samenwerking met Volta Energy is er daarom gekeken naar de beste manier om twee extra stemlocaties te voorzien van duurzame energie.

Contact opnemen

De resultaten

Helaas viel het aantal zonne-uren tegen, maar alsnog is er 9 kWh aan duurzame stroom opgewekt via de PV-panelen in deze periode. Daarnaast was er nog 21.6 liter aan diesel nodig om het volledige verbruik te dekken, significant minder dan een conventioneel dieselaggregaat dat over dezelfde periode maar liefst 204 liter diesel verbruikt. Dankzij de combinatie van de PV-panelen met de aanwezige accu is er maar liefst 76% aan draaitijd bespaard op het aggregaat. Naast 182 liter diesel is er zo bovendien een besparing van ruim 650 kg aan CO2-uitstoot en bijna 1 kg aan NOx-uitstoot gerealiseerd.

Door de hogere huurprijs dan een conventioneel aggregaat en het tegenvallende weer bleek het Zon-Aggregaat in dit geval wel €1,66 duurder over de gehele periode dan een conventioneel aggregaat. Op de totale kosten is dat echter natuurlijk een minimaal verschil. Daarmee blijft het financieel zeer goed te verantwoorden om te kiezen voor een duurzame en groene oplossing. Over een langere periode dan 5 dagen of iets meer zon is het zon-aggregaat bovendien zonder twijfel goedkoper, waardoor we ook bij de volgende verkiezingen hopen weer van de partij te zijn!

Contact opnemen

Duurzaam tijdens Rotterdamse verkiezingen

Kies uw model

De stroomgeneratoren komen in verschillende maten – van 6 kVA tot 120 kVA –, zodat alle bouwplaatsen en evenementen kunnen worden voorzien van duurzame energie op locatie. Onze bio-solar-hybride generatoren zijn duurzamer dan conventionele diesel-generatoren en hybride diesel-batterij generatoren. Als de zon niet schijnt, schakelen onze generatoren automatisch van zonne-energie naar batterij en daarna naar bio-diesel aggregaat. Zo zorgen we ervoor dat je altijd stroom hebt.

Gerelateerde projecten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required