Duurzaam stroom opwekken: 4 manieren in een notendop

Duurzaam stroom opwekken: 4 manieren in een notendop

De verbranding van fossiele brandstoffen als kolen, olie en aardgas dragen met hun hoge uitstoot bij aan de klimaatverandering. Duurzaam stroom opwekken wordt daarmee steeds belangrijker en gelukkiger ontstaan er steeds meer goede, milieuvriendelijke alternatieven voor de vervuilende stroomopwekking. Om u een idee te geven van de mogelijkheden zetten een aantal van de bekende Γ©n minder bekende manieren voor u op een rij.

Contact opnemen
Duurzaam stroom opwekken: 4 manieren in een notendop

Kies uw model

De stroomgeneratoren komen in verschillende maten – van 6 kVA tot 120 kVA –, zodat alle bouwplaatsen en evenementen kunnen worden voorzien van duurzame energie op locatie. Onze bio-solar-hybride generatoren zijn duurzamer dan conventionele diesel-generatoren en hybride diesel-batterij generatoren. Als de zon niet schijnt, schakelen onze generatoren automatisch van zonne-energie naar batterij en daarna naar bio-diesel aggregaat. Zo zorgen we ervoor dat je altijd stroom hebt.

Wat is duurzame stroom eigenlijk?

Duurzame stroom is elektriciteit die opgewekt wordt door bronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu en/of herbruikbaar zijn. We kennen het daarom ook wel onder de naam groene stroom of hernieuwbare stroom. Bij het opwekken van duurzame stroom worden dus geen fossiele brandstoffen gebruikt. En dat is goed, want die raken op Γ©n zijn door alle vervuilende bijproducten (lees: CO2 uitstoot) behoorlijk belastend voor het milieu.

Zo kunt u duurzaam stroom opwekken

Duurzaam stroom opwekken kan op meerdere manieren. De wereld is immers uitgerust met onuitputtelijke energiebronnen waar we gebruikt van kunnen maken. En ook de mensen  worden steeds slimmer en effectiever in het hergebruiken van energie. Dit zijn de meest voorkomende manieren van duurzaam stroom opwekken:

  • Wind
    Windenergie is een belangrijke bron om elektriciteit mee op te wekken. De wind brengt namelijk de grote rotorbladen van een windmolen aan het draaien. Die beweging wordt via tandwielen vervolgens overgebracht op een elektriciteitsgenerator die dan weer de stroom levert. Nadeel is wel de (grote) windmolens invloed hebben op het uitzicht en overlast veroorzaken voor omwonenden.
  • Water
    Waterkracht wordt al honderden jaren gebruikt om energie op te wekken. Denk maar aan de watermolens uit de Middeleeuwen. Tegenwoordig worden er geen molens meer gebruikt, maar turbines. De stroming van het water brengt daarbij een soort scheepsschroef aan het draaien die weer gekoppeld is aan een elektriciteitsgenerator. Het nadeel van duurzaam stroom opwekken met water is dat turbines en stuwdammen de natuurlijke ecosystemen aan kunnen tasten.
  • Biomassa
    Biomassa is een iets minder bekende duurzame energiebron – maar daarom niet minder belangrijk. Biomassa is plantaardig of dierlijk materiaal dat in een biomassacentrale verbrand kan worden om warme en elektriciteit op te wekken. Omdat deze stoffen opnieuw aan kunnen groeien, wordt biomassa gezien als hernieuwbaar. De hogere uitstoot ten opzichte van wind- en waterenergie Γ©n eventuele schade aan de natuur zijn wel discussiepunten bij het gebruik van biomassa.
  • Zonne-energie
    Duurzaam stroom opwekken met zonne-energie is misschien wel het meest milieuvriendelijk. In speciale zonnepanelen wordt zonlicht opgevangen en omgezet in elektriciteit. Zonder uitstoot, zonder geluid en zonder natuurlijke omgevingen te schaden. Bovendien zijn de panelen ook geschikt voor particulier gebruik. U kunt dus ook zelf thuis duurzaam stroom opwekken met zonnepanelen op het dak!

Nog meer duurzaam elektriciteit

Terwijl wind- en waterkracht, biomassa en zonlicht de voornaamste en meest ontwikkelde duurzame bronnen zijn, ontwikkelt men ondertussen gestaag door. Daardoor kan er tegenwoordig ook energie gewonnen door (thuis) te fietsen of door de krachten van magneten te gebruiken. Ondertussen spelen ook kernenergie en geothermie (bodemwarmte) nog steeds een rol in het duurzaam opwekken van stroom en onderzoekt men ook de mogelijkheden om energie op te slaan in waterstof.

Duurzaam stroom opwekken op locatie

Waar er voor de stroomvoorziening op locatie vaak geen windmolens, turbines of kerncentrales gebouwd kunnen worden, lenen zonnepanelen zich wel uitstekend als mobiele stroomgenerator. Met de aggregaten van Volta Energy kunt u altijd en overal duurzaam stroom opwekken. Zonder geluid of uitstoot. Bekijk onze modellen en laat u inspireren of neem contact op voor meer informatie.

Laatste berichten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required