Wat is kVA en hoeveel heb ik nodig voor een aggregaat?

Wat is kVA?

Kilowatt of ampère kennen de meeste mensen wel. Maar bij het huren of aanschaffen van een generator of aggregaat wordt vaak gesproken over kVA. Maar wat is kVA precies? En hoe kun je berekenen hoeveel je nodig hebt voor jouw generator?

Contact opnemen
Wat is kVA en hoeveel heb ik nodig voor een aggregaat?

Kies uw model

De stroomgeneratoren komen in verschillende maten – van 6 kVA tot 120 kVA –, zodat alle bouwplaatsen en evenementen kunnen worden voorzien van duurzame energie op locatie. Onze bio-solar-hybride generatoren zijn duurzamer dan conventionele diesel-generatoren en hybride diesel-batterij generatoren. Als de zon niet schijnt, schakelen onze generatoren automatisch van zonne-energie naar batterij en daarna naar bio-diesel aggregaat. Zo zorgen we ervoor dat je altijd stroom hebt.

Betekenis

kVA is de afkorting van kiloVoltAmpère en het elektrisch vermogen aan. Net als watt. Je kunt er hierbij vanuit gaan dat 1 kVA gelijk staat aan 1 kW (kiloWatt). In de praktijk werkt het vaak net even anders. Watt wordt namelijk gebruikt om aan te geven wat het verbruikte vermogen is en kiloVoltAmpère wordt gebruikt om aan te geven hoeveel stroom daarvoor nodig is. En daar zit een verschil in.

Dat komt omdat er sprake is van een schijnbaar vermogen. Niet al het vermogen kan worden ingezet. Het geleverde vermogen bestaat namelijk uit een actief vermogen (effectief) en een blind vermogen (niet-effectief). Hoeveel vermogen effectief kan worden gebruikt, wordt aangegeven met een powerfactor (pf). Deze bedraagt meestal rond de 80%.

kVA naar KW, Ampère of watt

Omzetten van kVA naar kW, watt of Ampère heel eenvoudig:

  • 1 kVA = 0,8 kW
  • 1 kVA = 800 watt
  • 1 kVA = 1,5 ampère

Let op! We maken bij het bovenstaande gebruik van een powerfactor van 0,8. Dit kan in de praktijk natuurlijk ook een pf van 0,6 of 0,9 zijn.

kVA berekenen (vuistregel)

Het aantal kVA dat u nodig heeft, is afhankelijk van het totale aantal kiloWatt dat uw apparatuur verbruikt. U heeft dus het volledige vermogen nodig. Verbruiken uw apparaten gezamenlijk 10kW? Dan heeft u dus 10 / 0,8 = 12,5 kVA nodig. En werkt uw apparatuur op 10 ampère? Dan is het vermogen 10 x 230V = 2300 watt (of 2,3 kW)*. U heeft in dat geval dus 2,3 / 0,8 = 2,875 kvA nodig.

*Een aansluiting is echter niet altijd 230V. Bij zwaardere apparatuur maakt u bijvoorbeeld gebruik van een krachtstroomaansluiting van 400 volt. Apparaten die krachtstroom nodig hebben en werken op diezelfde 10 ampère hebben dan een vermogen van 10 x 400 = 4000 watt of 4 kW. U heeft dan dus ook 4 / 0,8 = 5 kVA nodig!

Tip: houd rekening met piekbelasting

Bij het bepalen hoeveel kiloVoltAmpère er nodig is, houdt u ook rekening met de piekstroom of piekbelasting. Sommige elektrische apparatuur vraagt bij het opstarten namelijk (veel) meer vermogen dan wanneer ze een tijdje draaien. Als u dan apparaten op een generator met precies genoeg vermogen aansluit, dan kunt u vermogen tekort komen. Zeker als u meerdere zware apparaten tegelijk opstart.

Hoeveel kVA heb ik nodig voor mijn aggregaat?

Hoeveel kVA uw aggregaat moet zijn, is dus afhankelijk van hoeveel spanning u nodig heeft (230V of 400V) en het gezamenlijke vermogen van alle apparatuur die u gelijktijdig aansluit op de generator. Standaard heeft u dan nog iets meer nodig om momenten van piekbelasting op te kunnen vangen. Bekijk de modelspecificaties voor het exacte vermogen van onze modellen.

Hulp nodig?

We helpen u graag te berekenen wat de benodigde capaciteit is bij uw project en welke onze groene aggregaat daar het beste bij past. Geheel vrijblijvend, natuurlijk. Neem gerust even contact met ons op.

Laatste berichten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required