Milieuzones & energievoorziening: hoe zit dat?

Milieuzones & energievoorziening: hoe zit dat?

In zowel Nederland als het buitenland voeren steeds meer steden milieuzones in. Aan de ene kant om de uitstoot van stikstof en CO2 te verminderen, maar aan de andere kant vooral ook om de luchtkwaliteit in de binnensteden te verbeteren. Vanwege het grote aantal voertuigen is deze namelijk vaak niet bepaald gezond. Maar wat houdt zo’n milieuzone precies in? En wat betekent het voor de energievoorziening van uw project?

Contact opnemen
Milieuzones & energievoorziening: hoe zit dat?

Wat zijn milieuzones?

Milieuzones zijn gebieden waar bepaalde dieselvoertuigen niet in mogen omdat zij simpelweg te veel schadelijke stoffen uitstoten. Vaak geldt dit voor dieselvrachtwagens. Maar afhankelijk van de emissieklasse van het voertuig kan het verbod ook gelden voor bussen, personen- en bestelauto’s. Met een voertuig dat niet aan de voorwaarden voldoet, krijgt u bijvoorbeeld geen parkeervergunning in de milieuzone. Of u krijgt een boete als u tΓ³ch door de zone heen rijdt.

Geldt het ook voor andere dieselapparaten?

Een milieuzone wordt vaak gedacht aan de transportsector. Logisch, want daar begon het ook allemaal mee. Echter, in veel milieuzones zijn de regels ook uitgebreid voor andere dieselmotoren zoals conventionele aggregaten. Dat betekent dat ook dieselgeneratoren die niet aan de emissie-eisen voldoen op bepaalde plekken niet meer gebruikt mogen worden. Toch is er ook binnen deze lage-emissiezones af en toe stroom op locatie nodig. Denk aan bouwwerkzaamheden of evenementen.

Stage V generatoren

Inmiddels stellen Europese wetten strengere eisen aan de uitstoot van fijnstof en gelden er minimale limieten voor de reductie van stikstof en CO2. Daaruit vloeide de zogeheten Stage-V norm die bepaalt dat nieuwe dieselmotoren moeten voorzien zijn van een nabehandeling van uitlaatgassen. Deze zogeheten Stage V generatoren voldoen aan alle vereisten en zijn in tegenstelling tot de oude dieselgeneratoren wΓ©l toegestaan in milieuzones.

Flexibele wetgeving

Is het dan nu verplicht om Stage-V generatoren te gebruiken? Nee. De wet stelt alleen dat nieuwe machines aan de normen moeten voldoen. Oudere generatoren mogen dus nog steeds gebruikt worden, alleen vaak niet in milieuzones. Het kan natuurlijk ook zijn dat de opdrachtgever of de gemeente u verplicht om ook daarbuiten schonere aggregaten te gebruiken.

Andere milieuvriendelijke oplossingen

Hoewel het verminderen van de uitstoot van dieselgeneratoren natuurlijk een eerste stap in de goede richting is, is het nog veel beter om deze aggregaten in te ruilen voor een milieuvriendelijke stroomvoorziening zΓ³nder uitstoot. Met de verrijdbare aggregaten op zonne-energie van Volta Energy kunt u uw projecten ook altijd en overal voorzien van stroom. In alle milieuzones. Hoe streng de lokale regels daar ook zijn.

Aggregaten voor in milieuzones

De verplaatsbare zonnepanelen van Volta Energy zijn dus uitstekende aggregaten voor in de milieu- of lage-emissiezone. Niet alleen verminderen ze de stikstof- en CO2-uitstoot tot wel 100%, maar ze werken ook nog eens geruisloos en zorgen niet voor nare geurtjes. Dat is extra fijn voor locaties waar veel mensen zijn. Zoals kantoren, bouwplaatsen en festivalterreinen. Bovendien behoeven ze geen brandstof, waardoor ze op al snel ook nog flink op de kosten besparen. Een win-win situatie.

Heeft u ook een stroomvoorziening nodig in milieuzones?

Maak dan kennis met Volta Energy en haar milieuvriendelijke generatoren op zonne-energie. Voor iedere stroombehoefte hebben we een model ontwikkeld. Bekijk onze modellen en laat u inspireren of neem contact op en ontdek de mogelijkheden van duurzame stroom op uw locatie.

Laatste berichten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required