Aanbestedingen bouw: hoe kiest u de economisch meest voordelige inschrijving?

Alles wat u moet weten over een aanbestedingen in de bouw

Doet u een aanbesteding in de bouw en ontvangt u diverse offertes? Grote kans dat uw oog al snel valt op die met het laagste prijskaartje. Toch kan het in sommige gevallen voordeliger zijn om toch voor het duurdere prijskaartje te gaan. Dat heeft te maken met de totale EMVI-score, daarover zo meteen meer. We vertellen waarom het optimaler kan zijn om voor die duurdere offerte te kiezen in plaats van die met de ‘laagste prijs’.

Contact opnemen
Aanbestedingen bouw: hoe kiest u de economisch meest voordelige inschrijving?

Kies uw model

De stroomgeneratoren komen in verschillende maten – van 6 kVA tot 120 kVA –, zodat alle bouwplaatsen en evenementen kunnen worden voorzien van duurzame energie op locatie. Onze bio-solar-hybride generatoren zijn duurzamer dan conventionele diesel-generatoren en hybride diesel-batterij generatoren. Als de zon niet schijnt, schakelen onze generatoren automatisch van zonne-energie naar batterij en daarna naar bio-diesel aggregaat. Zo zorgen we ervoor dat je altijd stroom hebt.

Wat is een bouw aanbesteding?

Een opdrachtgever heeft een bouwproject op de planning staan, tijd voor een aanbesteding. Wat is een aanbesteding precies? Dat wil simpelweg zeggen dat een opdrachtgever een opdracht nauwkeurig en tot in detail omschrijft en vervolgens als aanvraag uitzet bij meerdere opdrachtnemers. Zij kunnen hun offertes indienen. Hierdoor kan de opdrachtgever de offertes heel eenvoudig naast elkaar leggen en vergelijken. Het daadwerkelijk verlenen van de opdracht aan een bedrijf wordt gunning genoemd.

Voordeligste bouwbedrijf kiezen: EMVO versus EMVI

Van nature zijn we veelal geneigd om te kiezen voor de offerte met de laagste prijs. Deze selectiefactor wordt ook wel de EMVO genoemd, oftewel de economisch meest voordelige offerte. Toch kijken vooruitstrevende opdrachtgevers ook steeds vaker naar overige selectiecriteria. Zo kan het zijn dan een bouwbedrijf met een hogere kostprijs toch de aanbesteding wint.

Dat komt omdat er in de bouwwereld niet alleen gelet wordt op kosten, maar ook op onder meer duurzaamheid, overlast voor de buren, overlast voor (weg)gebruikers en gebruikte grondstoffen in het algemeen. Wanneer deze factoren meegenomen worden in de overweging kan er een heel ander beeld ontstaan.

Dit wordt ook wel de EMVI genoemd, oftewel de economisch meest voordelige inschrijving. Hieronder lichten we toe hoe de EMVI score berekend wordt.

Factoren EMVI: punten berekenen voor de bouw aanbesteding

De EMVI werkt op basis van een puntensysteem, waarbij verschillende factoren een punt van 1 tot 10 krijgen om te berekenen welk bouwbedrijf de beste keuze is. We schetsen graag een fictief voorbeeld aan de hand van onderstaande tabel.

BouwbedrijfBouwbedrijf ABouwbedrijf B
Kosten€150.000 voor totale werkzaamheden.
Score: 8
€200.000 voor totale werkzaamheden.
Score: 6
DuurzaamheidWerkt met een conventioneel dieselaggregaat.
Score: 5
Werkt van een milieuvriendelijk Zon-Aggregaat.
Score: 9
Gebruikte materialenMaakt gebruik van conventioneel beton en asfalt.
Score: 5
Maakt gebruik van gerecycled asfalt en houten constructies.
Score: 8
Overlast omwonendenDoet vijf weken over de werkzaamheden.
Score: 7
Doet acht weken over de werkzaamheden, maar zorgt ervoor dat de weg altijd vrij is tussen 8:00 – 10.00 uur en 16.00 en 18.00 uur.
Score: 9
Totale score25 punten32 punten

Zoals u ziet bent u bij bouwbedrijf A €50.000 minder kwijt voor de werkzaamheden. Bouwbedrijf A is dus de overduidelijke winnaar als het aankomt op de EMVO, oftewel de economisch meest voordelige offerte. Bouwbedrijf B scoort echter een beter totaal, waarbij ze op alle punten behalve de kosten beter scoren. Zij scoren dus het hoogst qua EMVI, oftewel de economisch meest voordelige inschrijving.

EMVI-plan vaak gevraagd door opdrachtgevers

Als bouwbedrijf goed scoren op de EMVI kan van uiterst belang zijn om een klant voor u te winnen. Tegenwoordig wordt er tijdens een aanbesteding in de bouw namelijk steeds vaker naar een EMVI-plan gevraagd. Hierbij geeft de opdrachtgever zelf aan welke scores behaald kunnen worden op welke criteria.

Kortom, probeer uit te blinken op zoveel mogelijk onderdelen om de opdracht in handen te krijgen. Lees daarvoor de aanbestedingsleidraad goed door en vul het plan zo concreet mogelijk in. Ga niet per se op die laagste prijs zitten, maar laat juist zien dat u een goede balans nastreeft en dat u ook rekening houdt met het milieu en de omgeving. Zo laat u de opdrachtgever zien dat u een uitstekende prijs-kwaliteit biedt!

Duurzaamheid EMVI verhogen zonder hogere kosten?

Er zijn genoeg tips voor een hogere EMVI-score te benoemen. Afhankelijk van de precieze opdracht kunt u bijvoorbeeld intern een creatieve brainstorm organiseren om te kijken waar punten te behalen vallen. Ook het herbekijken van de prijs kan een optie zijn.

Een andere mogelijkheid, die zowel voor de duurzaamheidscore als financieel gezien aantrekkelijk is, is het vervangen van een uitstotend conventioneel dieselaggregaat door een milieuvriendelijk Zon-Aggregaat. En dat is precies waar we u bij Volta Energy mee kunnen helpen.

Bang dat dit duurzame alternatief flink in de kosten loopt? Dat hoeft u niet te zijn! We hebben namelijk al meerdere keren aangetoond dat er met een duurzaam Zon-Aggregaat veel bespaard kan worden ten opzichte van een conventioneel dieselaggregaat. Dus, vervangen en punten pakken!

Milieuvriendelijk Zon-Aggregaat afgestemd op de bouw aanbesteding!

Maakt u als bouwbedrijf dus nog géén gebruik van een Zon-Aggregaat, dan wordt het hoog tijd om actie te ondernemen, omdat:

  • Zon-Aggregaat is beter voor het milieu dan een conventioneel diesel aggregaat, dat is sowieso al een pluspunt en geeft uw bedrijf een duurzamere uitstraling.
  • Het zorgt er ook nog eens voor dat de EMVI-score omhoog gaat.
  • Tevens kunt u er geld mee besparen, waardoor u zelf meer winst kunt maken óf de prijs kunt verlagen en op die manier ook de EMVI-score kunt verhogen.

Een win-win-win situatie dus, zowel voor opdrachtgever, opdrachtnemer en onze planeet. Bovendien hebben we bij Volta Energy Zon-Aggregaten in verschillende groottes, van 6 kVA tot 120 kVA. We adviseren u op maat over welk model het beste bij de opdracht past. Zo gaat u voor de meest effectieve oplossing!

Vragen over de voordelen en mogelijkheden van onze duurzame Zon-Aggregaten? Advies op maat of een offerte aanvragen? Neem dan nu contact met ons op.

Laatste berichten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required