Duurzaam bouwen & het vergroenen van de bouwsector

Over duurzaam bouwen & het vergroenen van de bouwsector

Sinds het energieakkoord dat de overheid tekende in 2014 heeft duurzaam bouwen prioriteit. Nieuwe woningen moeten energieneutraal zijn om langetermijneffecten op het milieu tot een minimum te beperken. De focus ligt daarbij vooral op energiebesparing, op milieuvriendelijke materialen en op het verminderen van afval. Allemaal logisch, maar daarbij gaat men vaak wel voorbij aan de bouwsector zelf. Terwijl juist dáár nog veel groene winst valt te behalen.

Contact opnemen
Duurzaam bouwen & het vergroenen van de bouwsector

Wat is duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen is (ver)bouwen met het oog op duurzaamheid. Dat begint al met het ontwerp. Ontwerpen voor nieuwbouw worden voorzien duurzame technieken, zodat tijdens de gebruiksfase het energiegebruik voor verwarming en koeling zo laag mogelijk blijft. En bij voorkeur worden er alleen milieuvriendelijke en recyclebare materialen gebruikt voor wanneer er verbouwd of gesloopt gaat worden. De overheid verstrekt dan ook subsidies voor duurzame woningen, kantoren en andere utiliteitsgebouwen.

Waarom duurzaamheid in de bouw zo belangrijk is

Laten we er niet omheen draaien: de bouwsector is één van de meest vervuilende sectoren uit ons land. In 2016 was de bouw verantwoordelijk voor de helft van het grondstoffenverbruik en een groot deel van het jaarlijks geproduceerde afval viel toen al onder bouw- en sloopafval. Daarbij was de bouwbranche ook nog goed voor maar liefst ⅓ van de CO2-uitstoot. Ondertussen is er een schreeuwend woningtekort en wordt er misschien wel meer gebouwd dan ooit. De cijfers lijken er dus vooralsnog niet minder op geworden…

De bouwsector vergroenen met zonne-energie

Ja, het gebruik van recyclebaar materiaal verkleint de ecologische voetafdruk bij duurzaam bouwen. En dat is hard nodig. Maar voor het produceren, verwerken en recyclen van al dat materiaal is ook energie nodig. Veel energie zelfs. Energie die doorgaans opgewekt wordt met gas of kolen en daardoor nog meer vervuilt nodig is. Gelukkig is er ook daarvoor een oplossing: zonne-energie. Eén van de meest mens- en milieuvriendelijke manieren om duurzame stroom op te wekken die gebruikt kan worden om de bouwsector te vergroenen.

Voordelen duurzaam bouwen met zonne-energie

Naast het feit dat duurzaam bouwen essentieel is voor het behoud van onze planeet, levert het gebruik van zonne-energie nog meer voordelen op voor bouwbedrijven:

  • Geen bouwaansluitingen meer
    Met onze aggregaten op zonne-energie beschikt iedere bouwplaats over een emissievrije en geruisloze stroomvoorziening. Deze levert voldoende energie om een woning tijdelijk van energie te voorzien en groot, elektrische materieel op te laden. Bouwbedrijven kunnen daarmee vaak direct aan de slag in plaats van een eerst bouwaansluiting aan te moeten vragen en maanden te moeten wachten op de daadwerkelijke plaatsing.
  • Kostenbesparing
    Energie kost brandstof. Zeker de traditionele aggregaten slurpen diesel. En dat moet bekostigd worden. Zonne-energie is nagenoeg gratis waardoor er met mobiele zonnepanelen al snel heel wat bespaart kan worden op de brandstofkosten. Met een model van slechts 120 kVa kan er al tot €1250 per week bespaart worden. Daarbij zijn ook de onderhoudskosten ten opzichte van dieselgeneratoren te verwaarlozen.
  • Groen imago
    Als bouwbedrijf milieuvriendelijk duurzaam bouwen is geen ideologie of gimmick bedacht door de marketingafdeling. Het voegt daadwerkelijk waarde toe. Op de korte en lange termijn. Nieuw personeel in de vorm van jong talent én steeds meer opdrachtgevers vinden het namelijk veel aantrekkelijker om te werken met/voor een groen en duurzaam bedrijf.

Ook duurzaam bouwen?

Wilt u ook duurzaam bouwen met uw bouwbedrijf? De overlast voor omwonenden beperken tot een minimum en werken aan een betere wereld? Neem vrijblijvend contact op en ontdek de mogelijkheden voor uw organisatie. Of vraag direct een offerte aan en laat u verrassen door de prijs van onze verplaatsbare zonnepanelen!

Laatste berichten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required