Wat is zonne-energie eigenlijk?
Zonne-energie is energie opgewekt uit het licht en de warmte van de zon. Het is een duurzame energievoorziening omdat de bron van de energie nooit opraakt en er geen CO2 wordt uitgestoten. Sterker nog, er is zelfs geen geluidsoverlast bij het gebruik van zonne-energie. En er komen ook geen afvalstoffen vrij bij het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. Dat maakt het bekende zonnepaneel één van de meest effectieve vormen van duurzame energievoorziening.
CO2 uitstoot bij het productieproces
Tenzij er gebruik wordt gemaakt van een duurzame energievoorziening, zal de oplettende lezer opmerken dat dat bij het productieproces van zonnepanelen wel degelijk CO2 wordt uitgestoten. Terecht, want het maken van de zonnecellen kost relatief veel energie. Toch wordt de techniek steeds geavanceerder en het rendement steeds hoger, waardoor het break-even point steeds sneller bereikt wordt. Inmiddels wordt de gebruikte energie voor de productie vaak al binnen enkele jaren terugverdiend.
Levensduur zonnepanelen
Om te bepalen hoe milieuvriendelijk zonnepanelen als duurzame energievoorziening zijn, moeten we ook kijken naar de levensduur van de panelen. Nieuwere panelen gaan vaak tot wel 30 jaar mee. Dat houdt in dat ze na de terugverdientijd vaak nog ruim 25 jaar kunnen zorgen voor schone energie zonder enige vorm van uitstoot. Bovendien is ook een groot deel van het paneel te recyclen, waardoor het uiteindelijke afval ook zeer beperkt blijft.
Voordeel ten opzichte van andere duurzame energievoorziening
Naast zonne-energie kunt u ook op andere manieren duurzaam stroom opwekken. Met wind, water of met biomassa bijvoorbeeld. Windmolens veroorzaken echter overlast voor omwonenden en hebben invloed op het uitzicht. Stuwdammen en turbines tasten natuurlijke ecosystemen aan. En bij de de verbranding van biomassa wordt er weer CO2 uitgestoten. Daarmee is het geruisloze, veelzijdig te plaatsen en uitstootvrije zonnepaneel in onze ogen de meest duurzame energievoorziening.
Zonne-energie als mobiele energievoorziening
Een ander voordeel ten opzichte van andere duurzame energiebronnen is dat zonne-energie altijd en overal op te wekken is. Dus ook als het niet waait en op plekken waar geen stromend water is. Zelfs bij bewolking wekken de cellen nog energie op. En omdat ze de lokale flora en fauna niet aantasten Γ©n geen overlast veroorzaken, zijn verplaatsbare zonnepanelen bijzonder geschikt als mobiele stroomvoorziening op bouwlocaties en evenemententerreinen en in de natuur.
Investeren of huren?
De relatief hoge productiekosten en nodige aanpassingen aan de woning of bedrijfspand, weerhouden veel mensen en bedrijven ervan om te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen huren biedt daarom vaak uitkomst, hoewel ook veel energieleveranciers die mogelijkheid inmiddels niet meer bieden. De salderingsregeling van de overheid wordt immers beetje bij beetje afgebouwd en dat maakt huren minder aantrekkelijk. Voor de bouwsector, agrarische bedrijven en organisatoren van evenementen blijft een duurzame stroomaggregaat huren echter nog steeds voordelig.
In het kort: wat zonnepanelen zoβn duurzame energievoorziening maakt
Om de volgende redenen behoort het zonnepaneel wat ons betreft dus tot de meest duurzame energievoorziening:
- geen uitstoot van CO2 en stikstof
- geen overlast (stank of geluid)
- veelzijdige plaatsingsmogelijkheden voor minimale impact op natuurlijke ecosystemen
- korte terugverdientijd in CO2-emissie
- lange levensduur
- steeds hoger rendement
- geschikt als stroomvoorziening op locatie
Ook duurzame energievoorziening op locatie?
Wilt u ook profiteren van de meest duurzame energievoorziening op locatie en zo uitstoot Γ©n kosten besparen? Maak dan kennis met Volta Energy. Wij leveren mobiele aggregaten op zonne-energie waarmee u uw project of evenement (tijdelijk) van groene stroom kunt voorzien. Bekijk onze modellen of neem vrijblijvend contact met ons op en laat u inspireren door alle mogelijkheden.