Duurzame energievoorziening: hoe duurzaam is zonne-energie?

Duurzame energievoorziening: hoe duurzaam is zonne-energie?

Onderwerpen als te veel CO2 uitstoot en klimaatverandering zijn (helaas) aan de orde van de dag. Klimaatdoelstellingen zijn opgesteld en overheden zoeken continu naar nieuwe oplossingen om deze te bereiken. Eén van die oplossingen is een duurzame stroomvoorziening uit zonne-panelen. Maar hoe duurzaam is die zonne-energie nu eigenlijk?

Duurzame energievoorziening: hoe duurzaam is zonne-energie?

Kies uw model

De stroomgeneratoren komen in verschillende maten – van 3 kVA tot 120 kVA-, zodat alle bouwplaatsen en evenementen kunnen worden voorzien van duurzame energie op locatie. Onze duurzame generatoren kunnen tot 100% van de CO2 en stikstof besparen met vergelijkbare kosten als die van een conventioneel diesel aggregaat

Wat is zonne-energie eigenlijk?

Zonne-energie is energie opgewekt uit het licht en de warmte van de zon. Het is een duurzame energie omdat de bron van de energie nooit opraakt en er geen CO2 wordt uitgestoten. Sterker nog, er is zelfs geen geluidsoverlast bij het gebruik van zonne-energie. En er komen ook geen afvalstoffen vrij bij het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. Dat maakt het bekende zonnepaneel één van de meest effectieve vormen van duurzame energievoorziening.

CO2 uitstoot bij het productieproces

Tenzij er gebruik wordt gemaakt van een duurzame energievoorziening, zal de oplettende lezer opmerken dat dat bij het productieproces van zonnepanelen wel degelijk CO2 wordt uitgestoten. Terecht, want het maken van de zonnecellen kost relatief veel energie. Toch wordt de techniek steeds geavanceerder en het rendement steeds hoger, waardoor het break-even point steeds sneller bereikt wordt. Inmiddels wordt de gebruikte energie voor de productie vaak al binnen enkele jaren terugverdiend.

Levensduur

Om te bepalen hoe milieuvriendelijk zonnepanelen als duurzame energievoorziening zijn, moeten we ook kijken naar de levensduur van de panelen. Nieuwere panelen gaan vaak tot wel 30 jaar mee. Dat houdt in dat ze na de terugverdientijd vaak nog ruim 25 jaar kunnen zorgen voor schone energie zonder enige vorm van uitstoot. Bovendien is ook een groot deel van het paneel te recyclen, waardoor het uiteindelijke afval ook zeer beperkt blijft.

Voordeel ten opzichte van andere duurzame energievoorziening

Naast zonne-energie kunt u ook op andere manieren duurzaam stroom opwekken. Met wind, water of met biomassa, bijvoorbeeld. Windmolens veroorzaken echter overlast voor omwonenden en hebben invloed op het uitzicht. Stuwdammen en turbines tasten natuurlijke ecosystemen aan. En bij de de verbranding van biomassa wordt er weer CO2 uitgestoten. Daarmee is het geruisloze, veelzijdig te plaatsen en uitstootvrije zonnepaneel in onze ogen de meest duurzame energievoorziening.

Zonne-energie als mobiele energievoorziening

Een ander voordeel ten opzichte van andere duurzame energiebronnen is dat zonne-energie altijd en overal op te wekken is. Dus ook als het niet waait en op plekken waar geen stromend water is. Zelfs bij bewolking wekken de cellen nog energie op. En omdat ze de lokale flora en fauna niet aantasten én geen overlast veroorzaken, zijn verplaatsbare zonnepanelen bijzonder geschikt als mobiele stroomvoorziening op bouwlocaties en evenemententerreinen en in de natuur.

Investeren of huren?

De relatief hoge productiekosten en nodige aanpassingen aan de woning of bedrijfspand, weerhouden veel mensen en bedrijven ervan om te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen huren biedt daarom vaak uitkomst, hoewel ook veel energieleveranciers die mogelijkheid inmiddels niet meer bieden. De salderingsregeling van de overheid wordt immers beetje bij beetje afgebouwd en dat maakt huren minder aantrekkelijk. Voor de bouwsector, agrarische bedrijven en organisatoren van evenementen blijft een duurzame stroomaggregaat huren echter nog steeds voordelig.

In het kort: wat zonnepanelen zo’n duurzame energievoorziening maakt

Om de volgende redenen behoort het zonnepaneel wat ons betreft dus tot de meest duurzame energievoorziening:

  • geen uitstoot van CO2 en stikstof
  • geen overlast (stank of geluid)
  • veelzijdige plaatsingsmogelijkheden voor minimale impact op natuurlijke ecosystemen
  • korte terugverdientijd in CO2-emissie
  • lange levensduur
  • steeds hoger rendement
  • geschikt als stroomvoorziening op locatie

Ook duurzame energievoorziening op locatie?

Wilt u ook profiteren van de meest duurzame energievoorziening op locatie en zo uitstoot én kosten besparen? Maak dan kennis met Volta Energy. Wij leveren mobiele aggregaten op zonne-energie waarmee u uw project of evenement (tijdelijk) van groene stroom kunt voorzien. Bekijk onze modellen of neem vrijblijvend contact met ons op en laat u inspireren door alle mogelijkheden.

Laatste berichten

Zij gingen u voor

Mark Rasing Gebr. van Kessel

Wij huren voor onze werkzaamheden in Armhem nu meer dan een half jaar een zon-aggregaat. Mijn ervaring in die periode met Volta is meer dan positief, betrokken mensen met oog voor klant en kwaliteit.

Jip Prijs CEOBNA personal architecture

Wij vroegen Roel mee te denken over ons project Zon in de Stad. Hij was meteen enthousiast en schoot ons te hulp. De Volta Energy Naos hebben we gebruikt voor een cocreatiesessie op een buurtfeest in Rotterdam. We konden onze computer met VR-bril direct aansluiten op het systeem – dat maakte veel indruk op de buurt! Daarnaast werd het systeem enthousiast gebruikt door de eet kraampjes op het festival.

Marianne Faro -

Cool solar-based green power supply, coming with an incredible nice service. Very friendly, very helpful, everything gets installed and checked. Great team!

Jeanine Roelse -

Voor de Tweede Kamerverkiezing in de Gemeente Rotterdam hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de zonne-aggregaten van Volta Energy. Volta levert méér dan een mooi en betrouwbaar product met een positieve boodschap en functioneel doel. Roel heeft gedurende het hele traject een ontzettend positieve bijdrage geleverd aan dit project en ons daarmee volledig ontzorgt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required