Wat is biobrandstof
Biobrandstof is de verzamelnaam voor brandstoffen die gemaakt worden uit biomassa. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, zijn biologische brandstoffen wél hernieuwbaar. Dat betekent dat de bron steeds opnieuw gebruikt kan worden om brandstof uit te winnen. In de strijd tegen klimaatverandering en een duurzamere wereld krijgen ze daarom steeds meer aandacht.
Voorbeelden
Er zijn verschillende soorten biobrandstof:
- Eerste generatie
Eerste generatie biobrandstoffen worden voornamelijk gemaakt van voedsel. Met een chemisch proces wordt er bijvoorbeeld bio-ethanol gemaakt uit suikerriet, maïs en graan. En uit plantaardige oliën en dierlijke vetten vormen weer de basis van biodiesel. - Tweede generatie
De tweede generatie biofuel wordt gemaakt van planten en vetten die niet bestemd zijn voor consumptie. U kunt hierbij denken aan stro, houtsnippers, gebruikt frituurvet of zelfs restafval. - Derde generatie
Bij de derde generatie biologische brandstof gebruikt men nóg minder belastende bronnen als brandstof. In de praktijk komt dat voornamelijk neer op algen en zeewier. De technologie voor een rendabele energiewinning uit deze bronnen is echter nog volop in ontwikkeling.
Is biobrandstof duurzaam?
Biobrandstof klinkt duurzaam. Er wordt immers geen fossiele brandstof gebruikt en de bronnen zijn hernieuwbaar. Toch is het niet zo duurzaam als u misschien denkt. Bij het maken van de brandstof én het transport is namelijk (nog) veel energie nodig. Daarnaast komen er nog steeds CO2 en stikstof vrij bij de verbranding én worden er bossen gekapt om landbouwgrond voor de productie van biomassa vrij te maken.
Voordelen & nadelen
Het gebruik van biobrandstof heeft verschillende voor- en nadelen:
Voordeel
Het grote voordeel van biobrandstof is natuurlijk dat het milieuvriendelijker is dan fossiele brandstoffen. Ja, er komt CO2 vrij. Maar dat is doorgaans dezelfde CO2 die de biomassa tijdens hun groei uit de lucht heeft gehaald. Dat maakt het klimaatneutraal. Daarbij zijn we met biologische brandstoffen ook niet meer afhankelijk van olieproducerende landen uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten.
Nadeel
Het nadeel van biobrandstof is dat er nu ook nog CO2 wordt uitgestoten bij de productie en het transport. Dat verkleint de winst of zorgt er zelfs voor dat er méér CO2 de atmosfeer in komt. Daarbij vraagt een grotere productie ook om meer landbouwgrond. Dat gaat ten koste van de natuur én zorgt ervoor dat er concurrentie ontstaat met voedselgewassen. Vooral bij de eerste generatie brandstoffen!
Alternatief: zonne-energie
Biomassa is één van de manieren waarmee u duurzaam stroom kunt opwekken. Net als uit de wind, water en de zon. Van al die duurzame bronnen is zonne-energie het meest duurzaam. Zonnepanelen tasten de lokale natuur niet aan, veroorzaken geen overlast en stoten geen CO2 uit. Niks. Daarmee is de uitstoot van de productie vaak al binnen enkele jaren terugverdiend. Lees ook: hoe duurzaam is zonne-energie?
Ook inzetten op duurzame energie?
Biogas en vloeibare biobrandstoffen zijn weliswaar een stap in de goede richting, maar het kan nog beter. Sterker nog, door in te zetten op zonne-energie is meer milieuwinst te behalen én zijn de kosten relatief snel terug te verdienen … en daar helpen wij u graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of vraag direct een offerte aan voor één van onze mobiele zonnepanelen!