Duurzaam evenement organiseren: 3 manieren

Duurzaam evenement organiseren: 3 manieren

Duurzaamheid is inmiddels ook in de evenementenbranche een prioriteit geworden. En terecht, want events zijn nu eenmaal behoorlijk vervuilend. Er komt bijvoorbeeld heel wat logistiek bij kijken, er is veel stroom voor nodig en er is relatief veel waste. Gelukkig kiezen steeds meer organisatoren dan ook voor een duurzaam evenement. Maar hoe organiseert u zelf zo’n duurzaam evenement?

Contact opnemen
Duurzaam evenement organiseren: 3 manieren

Wat is een duurzaam evenement?

Een duurzaam evenement is een event waarbij u als organisatie keuzes maakt die zo min mogelijk impact hebben op het milieu en de samenleving. Dat is niet alleen goed voor mens en natuur, maar ook voor uw evenement zelf; het krijgt namelijk een groen imago en wordt daardoor positiever beoordeeld door bezoekers en eventuele recensenten. Zeker nu duurzaamheid een speerpunt wordt in veel sectoren.

3 manieren voor het organiseren van een duurzaam event

Een circulair event organiseren waarbij echt alle onderdelen hergebruikt moeten kunnen worden, blijkt vaak een hele opgave. Daarom kiezen organisatoren er vaak voor om één of meerdere onderdelen van hun evenement te verduurzamen. Op deze gebieden valt er over het algemeen nog veel groene winst te behalen:

1. Afval

Hoe u het ook wendt of keert, bij ieder evenement zijn er diverse afvalstromen. Bijvoorbeeld van de decoratie en stages, maar ook voor de promotie worden materialen gebruikt. En wat dacht u van al die plastic bekertjes? Gelukkig kan de impact op het milieu relatief eenvoudig beperkt worden door herbruikbare decors te bouwen, verpakkingen van merchandise te verminderen en afval zorgvuldig te scheiden. Bij een duurzaam evenement wordt ook zoveel mogelijk digitaal gecommuniceerd, bijvoorbeeld met een eigen app. Dat scheelt weer printen!

2. Voedsel

Op het gebied van eten en drinken is vaak ook flinke verduurzaming mogelijk. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een duurzame catering met biologische producten. Bij voorkeur van lokale leveranciers om de ecologische voetafdruk van transport te beperken tot een minimum. Daarbij schenkt u gewoon kraanwater in plaats van bronwater in flesjes op een duurzaam evenement. Eventueel uit waterfonteinen. Overgebleven voedsel kan worden gebruikt voor compost of naar een goede bestemming zoals de Voedselbank worden gebracht.

3. Energie

Een gemiddeld event verbruikt veel energie. Licht- en geluidsinstallaties, tv’s en ga zo maar door. U gebruikt natuurlijk al LED-lampen en -schermen en andere energiezuinige technieken, maar dan nog stoot u vaak meer CO2 uit dan nodig is. Zeker in buitengebieden wordt namelijk gebruikt gemaakt van aggregaten en die werken tegenwoordig nog vaak op diesel. Door hier te kiezen voor duurzame energie van een groene aggregaat organiseert u al snel een duurzaam evenement.

Bovendien levert het u ook nog heel wat voordelen op:

Minder overlast

Ons aggregaat op zonne-energie stoot geen nare geuren uit. Geen stinkende benzinelucht waar bezoekers zelfs onwel van kunnen worden. Daarnaast is het ook een geruisloze generator. Het systeem maakt dus geen lawaai en zorgt niet voor geluidshinder. Wel zo prettig als u een bandje heeft spelen of wanneer een dj wat plaatjes draait.

Minder brandstofkosten

Met een hybride aggregaat met zonnepanelen bespaart u flink op de brandstofkosten. De zonnepanelen wekken immers hun eigen, gratis stroom op. Alleen in geval van nood, zoals momenten van piekbelasting, schakelt het systeem over op biodiesel. Afhankelijk van uw energiebehoefte bespaart u op die manier vaak al snel honderden tot duizenden euro’s!

Altijd en overal stroom

Met onze verplaatsbare zonnepanelen heeft u altijd en overal stroom. Ook als het regent en op moeilijk bereikbare plekken midden in de natuur. Zo kunt u dus ook gemakkelijk een duurzaam evenement organiseren in een weiland of bos – zonder dat er tankwagens vol brandstof af en aan hoeven te rijden. Dat scheelt weer.

Meer weten?

Meer weten over de mogelijkheden van onze mobiele zonnepanelen voor het organiseren van een duurzaam evenement? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder!

Laatste berichten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required