Wat zijn alternatieve brandstoffen? Wij leggen het uit!

Wat zijn alternatieve brandstoffen?

Alternatieve brandstoffen zijn een bekend begrip in de tijd van duurzaamheid. Alternatieve brandstoffen zijn in het leven geroepen om de fossiele brandstoffen te gaan vervangen. Er zijn veel verschillende brandstoffen en ze hebben dan ook allemaal hun eigen voor- en nadelen. In deze blog gaan we het hebben over alles wat je moet weten over alternatieve brandstoffen. Ga er dus goed voor zitten en lees vooral verder!

Contact opnemen
Wat zijn alternatieve brandstoffen? Wij leggen het uit!

Kies uw model

De stroomgeneratoren komen in verschillende maten – van 6 kVA tot 120 kVA –, zodat alle bouwplaatsen en evenementen kunnen worden voorzien van duurzame energie op locatie. Onze bio-solar-hybride generatoren zijn duurzamer dan conventionele diesel-generatoren en hybride diesel-batterij generatoren. Als de zon niet schijnt, schakelen onze generatoren automatisch van zonne-energie naar batterij en daarna naar bio-diesel aggregaat. Zo zorgen we ervoor dat je altijd stroom hebt.

Wat zijn alternatieve brandstoffen?

Er zijn veel verschillende alternatieve brandstoffen. Ze hebben allemaal wel één element gemeen. Dat is het doel. Een duurzamere wereld met minder uitstoot. Een aantal zijn bekende elementen waar je vast al een keer van gehoord hebt. Sommige kunnen misschien nieuw klinken. Elektriciteit is een voorbeeld van een alternatief op fossiele brandstof. Al helemaal als je kijkt in de sector mobiliteit. Er zijn nog andere elementen zoals bio-ethanol, gewonnen uit biomassa. Daarnaast is er biodiesel geproduceerd uit plantaardige oliën of dierlijke vetten, deze hernieuwbare bronnen helpen bij het verminderen van koolstofemissies. Als laatste is waterstof is ook een erg bekende, een schone energiedrager. Waterstof produceert bij verbranding alleen waterdamp wat dit een schone energiebron maakt.

Wat zijn de voordelen van deze brandstoffen? 

De overstap naar alternatieve brandstoffen biedt aanzienlijke voordelen voor zowel ons milieu als onze economie. Milieutechnisch verminderen deze brandstoffen de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk, dragen bij aan een schonere lucht door de vermindering van vervuilende uitstoot en bevorderen een duurzamer gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen. Economisch gezien, zijn alternatieve brandstoffen ook goedkoper voor de eindgebruiker. Dit komt doordat overheden alternatieve brandstoffen aanmoedigen. Door deze aanmoediging wordt de prijs ook aantrekkelijker gemaakt t.o.v. fossiele brandstoffen. De overstap is dus ook een kostentechnische overweging en die is in het voordeel van alternatieve brandstoffen.

Welke soorten alternatieve brandstoffen zijn er?

Verschillende alternatieve brandstoffen bieden elk hun eigen kansen en unieke eigenschappen die bijdragen aan een duurzamere toekomst. Biobrandstoffen, zoals bio-ethanol en biodiesel, worden geproduceerd uit organisch materiaal en verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Waterstof is bekend door zijn lage energiedichtheid. Waterstof biedt nieuwe kansen voor schone energie, vooral in transport en industrie. Waterstof toepassingen kennen we natuurlijk al in de mobiliteitssector. Zo zijn er in verschillende steden bussen die aangedreven worden door waterstof.

Wat de kansen en bedreigingen? 

Elke brandstof heeft zijn eigen specifieke kansen en uitdagingen. De transitie naar alternatieve brandstoffen staat ook voor zowel uitdagingen als kansen. Uitdagingen liggen in de aanpassing van bestaande infrastructuur en de kosten van deze aanpassingen. Echter, deze transitie biedt nieuwe kansen voor innovatie binnen de energiesector, stimuleert economische groei door het creëren van nieuwe banen en het verlagen van de kosten voor de eindgebruiker én biedt een kans om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Duurzame energie bij Volta Energy

Bij Volta Energy zijn wij overtuigd van alternatieve energie voor een duurzame toekomst. Hier horen ook alternatieve brandstoffen bij. Door het omarmen van alternatieve brandstoffen en de bijbehorende technologieën, streven wij ernaar om voorop te lopen in de energietransitie. Samen met onze partners en klanten bouwen wij aan een wereld waarin duurzame energie niet alleen wenselijk, maar ook haalbaar is voor iedereen. Voor meer informatie over onze projecten en visie, bekijk dan vooral onze website!

Laatste berichten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required