Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen

Misschien wel de meest gestelde vraag bij de aanschaf of huur van zonnepanelen: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Die vraag is lastig te beantwoorden, want dat hangt af van meerdere factoren en uw situatie. Toch zijn er een aantal handvatten waarmee u kunt berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft – en die geven we u graag.

Contact opnemen
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Kies uw model

De stroomgeneratoren komen in verschillende maten – van 6 kVA tot 120 kVA –, zodat alle bouwplaatsen en evenementen kunnen worden voorzien van duurzame energie op locatie. Onze bio-solar-hybride generatoren zijn duurzamer dan conventionele diesel-generatoren en hybride diesel-batterij generatoren. Als de zon niet schijnt, schakelen onze generatoren automatisch van zonne-energie naar batterij en daarna naar bio-diesel aggregaat. Zo zorgen we ervoor dat je altijd stroom hebt.

Het energieverbruik

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, is vooral afhankelijk van uw energieverbruik. Thuis of op het werk kijkt u daarvoor naar de energierekening. Die geeft over het algemeen een goede indicatie van de gebruikte stroom. Gaat het om een mobiele stroomvoorziening? Dan berekent u de benodigde energie door de vermogens van de afzonderlijke apparaten bij elkaar op te tellen.

De opbrengst van je zonnepanelen

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, kijken we ook naar de opbrengst van uw zonnepanelen – en dat is weer afhankelijk van een aantal factoren:

 • Wattpiek (Wp)
  Het aantal Wattpiek geeft aan wat uw zonnepanelen opleveren bij optimale omstandigheden. Hoe hoger het aantal, hoe beter de panelen zijn. Echter, in Nederland zijn de omstandigheden voor zonnepanelen vaak niet optimaal. Het rendement ligt meestal rond de 85%. Door het aantal Wattpiek van een zonnepaneel te vermenigvuldigen met 0,85 berekent u de gemiddelde jaaropbrengst in kWh. Gemiddeld ligt het aantal Wattpiek rond de 350.
 • Oriëntatie
  Het tweede punt dat van invloed is op de opbrengst van zonnepanelen, is de oriëntatie van de opstelling. Zonnepanelen gericht op het zuiden wekken bijvoorbeeld vaak meer op dan zonnepanelen die gericht zijn op het noorden. Ook een oost-west opstelling is populair. Daarmee kunnen zonnepanelen over de dag heen gelijkmatig duurzaam stroom opwekken.
 • Schaduw
  Hoewel zonnepanelen nog steeds energie opwekken, is de opbrengst natuurlijk wel minder in de schaduw van bijvoorbeeld een boom of schoorsteen. Soms is het dan slimmer om op die plekken geen zonnepanelen neer te leggen. Zeker als uw panelen seriegeschakeld zijn in plaats van parallel. De schaduw heeft dan namelijk ook invloed op de panelen die wél helemaal in de zon liggen.
 • Dak (of ruimte) & opstelling
  Last but not least, het dak of de ruimte waar het systeem op wordt geïnstalleerd. Op een platte ondergrond kunnen de panelen namelijk in de ideale hoek worden gemonteerd om het rendement te verhogen. Op een schuin dak wordt dat al wat lastiger. En natuurlijk speelt ook de oppervlakte mee. Op een groot oppervlak kunt u immers meer panelen kwijt.

Berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, kunt u een handige rekensom gebruiken: stroomverbruik (kWh) / 0,85 / Wattpiek (Wp) van het zonnepaneel. Afronden doet u naar boven. Is uw stroomverbruik bijvoorbeeld 3500 kWh en bent u van plan zonnepanelen van 350 Wp aan te schaffen? Dan heeft u 3500 / 0,85 / 350 = 11,76 (dus 12) zonnepanelen nodig om uw stroomverbruik te voorzien.

Let op: meer is niet altijd beter!

Hoewel het verleidelijk kan zijn, is het plaatsen van meer zonnepanelen dan u nodig heeft niet altijd een goed idee. De overproductie wordt weliswaar vaak teruggegeven aan het stroomnet en daar krijgt u via de salderingsregeling een vergoeding voor. Maar die regeling vervalt op den duur, waardoor de vergoeding ook flink naar beneden gaat. De terugverdientijd verandert hiermee ook waardoor het langer kan duren voordat u uw investering heeft terugverdiend.

Tip: Gebruikt u in de toekomst waarschijnlijk meer elektrische apparaten, zoals een warmtepomp? Of heeft u een thuisbatterij? Dan kan het wél lonen om meer zonnepanelen te laten installeren!

Meer weten?

Een specialist kan precies voor u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Heeft u stroom op locatie nodig en wilt u daar een aggregaat op zonne-energie voor gebruiken? Dan helpen ook wij u graag en vrijblijvend uit te vinden wat de benodigde capaciteit is en welk model daar het best bij past. Neem gerust even contact met ons op.

Laatste berichten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required