Hoe werken zonnepanelen bij bewolkt weer?
Zonnepanelen zijn ontworpen om zonlicht op te vangen en om te zetten in elektriciteit. Dit proces werkt niet alleen bij fel zonlicht, maar ook bij diffuus licht, dat door de wolken heen schijnt. Zelfs als de zon niet zichtbaar is, blijven de zonnecellen in de zonnepanelen energie opwekken. Hoewel de energieopbrengst lagers is op bewolkte dagen, blijven zonnepanelen effectief. Moderne zonnepanelen zijn zelfs zo ontwikkeld dat ze bij matige lichtomstandigheden een grote hoeveelheid stroom kunnen produceren.
Welk type bewolking heeft de grootste impact?
Niet alle bewolking heeft dezelfde invloed op de prestaties van zonnepanelen. De dikte en het type wolken zijn belangrijk in de hoeveelheid zonlicht dat de panelen bereikt. Dichte, dikke wolken, zoals onweerswolken, blokkeren het meeste licht en hebben dus ook de meeste invloed. Dunne, hoge wolken, laten meer licht door waardoor ze alsnog veel energie kunnen opvangen. Verspreide bewolking kan zelfs een positief effect hebben doordat het licht gelijkmatiger over het oppervlak van de zonnepanelen verdeeld wordt.
Hoeveel energie leveren zonnepanelen op een bewolkte dag?
De hoeveelheid energie die zonnepanelen op een bewolkte dag produceren kan variëren. Op zwaarbewolkte dagen kan de opbrengst dalen tot ongeveer 10-20% van wat ze op een heldere, zonnige dag zouden genereren. Echter, op licht bewolkte dagen kan de opbrengst nog steeds rond de 50-70% liggen. Ze halen namelijk ook hun kracht uit het reflecterende licht.
Met een zonne-aggregaat is er zelfs de zekerheid dat er altijd continue stroom beschikbaar is, ook bij wisselvallig weer. Dit komt doordat de aggregaten automatisch op batterijen of de generator overschakelen bij onvoldoende zonlicht. Ze zijn ontworpen om onder alle weeromstandigheden te functioneren, dus ook in de winter.
Oplossingen voor lagere opbrengst bij bewolkt weer
Hoewel zonnepanelen bij bewolkt weer minder energie produceren, zijn er verschillende manieren om de continuïteit van je energievoorziening te waarborgen. Een oplossing is het gebruik van energieopgslagsystemen. Deze zorgen ervoor dat de overtollige energie die wordt opgewekt op zonnige dagen, wordt opgeslagen. Deze kun je dan gebruiken wanneer de opbrengst lager is.
Daarnaast kan het gebruiken van meer zonnepanelen een effectieve manier zijn om de lagere opbrengst te compenseren, door het totale oppervlak dat licht opvangt te vergroten.
Duurzame zonnepanelen bij Volta Energy
Het antwoord is dus, ja, zonnepanelen blijven werken! Ook als het bewolkt is buiten. Ze blijven een betrouwbare en duurzame bron van energie. En de oplossingen van Volta Energy zijn hiervoor ideaal. De mobiele zonne-aggregaten zijn ontworpen om efficiënt te blijven presteren, ongeacht het weer, en leveren betrouwbare stroom zonder uitstoot of geluidsoverlast. Dit maakt ze ideaal voor specifieke behoeften, zoals tijdelijke stroomvoorziening of langdurige projecten. Lijkt dit jou interessant voor je bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer!
Wil je direct een offerte aanvragen? Dat kan via: offerte aanvragen