Steentje voor steentje richting een écht groen fietspad in Speuld!

Het probleem

Fietsen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar het zorgt er ook nog eens voor dat het milieu niet belast wordt. Dat zou je in ieder geval denken, maar wist je dat er behoorlijk wat stikstof en ook CO2 uitgestoten wordt bij de aanleg van fietspaden? Dit komt onder andere door de uitstoot van de aan- en afvoer, maar ook het materiaal. Bij de aanleg van nieuwe fietspaden of de renovatie van bestaande paden wordt daarom actief gekeken naar hoe dit beperkt kan worden.

Contact opnemen
Steentje voor steentje richting een écht groen fietspad in Speuld!

1349 liter

Dieselbesparing

6,2 kg

Stikstof besparing (NOx)

4,6 kg

CO2 besparing

35 dagen

Tijdsduur
Steentje voor steentje richting een écht groen fietspad in Speuld!

Inleiding

Zo ook het geval in Speuld in gemeente Ermelo (Gelderland). Het fietspad door het natuurgebied was hier hard aan vervanging toe, maar omdat een deel hiervan ook nog eens in een beschermd Natura 2000-gebied ligt kwamen hier nog extra strenge vereisten om de hoek kijken. Voor de zogeheten ‘streetprint’, een techniek die op een duurzame manier een natuurlijk patroon creëert in asfalt, werd namelijk een patroon gekozen dat het dieselverbruik aanzienlijk zou verhogen. Allesbehalve optimale omstandigheden voor een ‘groen fietspad’ dus.

De uitdaging

Full-service infrapartner Van Gelder durfde de uitdaging echter aan. Het ging daarom het gesprek aan met Volta Energy, want hoe kon deze ‘streetprinter’, een apparaat dat normaal gesproken op een dieselaggregaat draait, nou duurzamer? Bij Volta Energy wisten we hier natuurlijk wel raad mee en leverden een 45 kVA Zon-Aggregaat. Dit duurzame aggregaat werd gedurende een periode van 35 dagen gebruikt om de streetprinter van energie te voorzien.

Dankzij dit aggregaat werd niet de 1428 liter aan diesel gebruikt dat een conventioneel dieselaggregaat gebruikt zou hebben, maar slechts 79,2 liter. Bovendien werd er 6,2 kg minder stikstof (NOx) uitgestoten en ruim 4585 minder CO2. Een enorme besparing dus!

Contact opnemen

De resultaten

Het 45 kVA Volta Zon-Aggregaat heeft gedurende 35 dagen 181 kWh aan energie verbruikt. De PV-panelen hebben met de opwek van energie uit de zon meer dan de helft (99 kWh) hiervan duurzaam kunnen realiseren. In combinatie met de aanwezige accu heeft Van Gelder hierdoor een besparing van 97% op de draaitijd gerealiseerd. En dat in de maanden oktober en november, geen ideale periode voor zonne-energie!

Onderaan de streep zijn de kosten van het Zon-Aggregaat ook in suboptimale omstandigheden slechts €11,60 duurder uitgevallen dan de kosten van een conventioneel aggregaat en maar liefst €202,60 goedkoper dan een HVA B100 biodieselaggregaat! We kunnen daarom zeker stellen dat wanneer dit project in de zomer of lente uitgevoerd zou zijn, het Zon-Aggregaat niet alleen een veel duurzamere, maar ook goedkopere oplossing is voor streetprinters.

Contact opnemen

Steentje voor steentje richting een écht groen fietspad in Speuld!

Kies uw model

De stroomgeneratoren komen in verschillende maten – van 6 kVA tot 120 kVA –, zodat alle bouwplaatsen en evenementen kunnen worden voorzien van duurzame energie op locatie. Onze bio-solar-hybride generatoren zijn duurzamer dan conventionele diesel-generatoren en hybride diesel-batterij generatoren. Als de zon niet schijnt, schakelen onze generatoren automatisch van zonne-energie naar batterij en daarna naar bio-diesel aggregaat. Zo zorgen we ervoor dat je altijd stroom hebt.

Gerelateerde projecten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required