Waterstof als sterrenstof tijdens ESNS?

Het probleem

Eurosonic Noorderslag is een groot en meerdaags festival in Groningen. Tegelijkertijd is het een festival waar innovatie een zeer belangrijke factor is, en niet alleen op het gebied van muziek. Innofest en Eurosonic Noorderslag (ESNS) bundelden hun krachten om het festival op een duurzamere manier van energie te voorzien. Gezien het festival in de donkere maand januari is, is een zonaggregaat hiervoor op papier niet de meest ideale oplossing.

In gesprek met Volta Energy hebben Innofest en ESNS samen besloten het nieuwe waterstofaggregaat van Volta Energy op de proef te stellen gedurende twee dagen tijdens het festival. Het ouderwetse vieze dieselaggregaat werd daardoor vervangen voor een innovatief en duurzaam nieuw concept.

Contact opnemen
Waterstof als sterrenstof tijdens ESNS?

30,1

Dieselbesparing (liter)

97

CO2 besparing (kg)

0,14

Stikstof besparing (NOx kg)

24,23

Kostenbesparing (€)
Waterstof als sterrenstof tijdens ESNS?

De doelstelling

De grootste doelstelling is natuurlijk dat het een succesvol festival wordt, waarbij een betrouwbare stroomvoorziening van cruciaal belang is. Daarnaast wil het festival haar ecologische impact graag zo klein mogelijk maken.

Omdat dit een test betrof was er echter voor ons bij Volta Energy ook een doelstelling. Zo konden we door deze test aantonen dat een innovatieve en duurzame oplossing haalbaar is voor dusdanig grote evenementen. Ook konden we zo de effectiviteit en praktische toepasbaarheid van een waterstofaggregaat testen. Met de verkregen inzichten kan de technologie verder worden verbeterd om zo nog beter te voldoen aan de behoeften van grootschalige evenementen als deze.

De uitdaging

Een waterstofaggregaat is een nog vrij onbekende technologie. Er zijn nog weinig praktische toepassingen waarbij waterstofenergie gebruikt wordt. Redenen hiervoor zijn dat het opslaan, transporteren en omzetten van waterstof erg complex is en het daarnaast enkele additionele veiligheidsmaatregelen met zich meebrengt.

De implementatie en het gebruiken van waterstoftechnologie op een grootschalig evenement is daarmee een behoorlijk uitdaging, zowel logistiek als voor de veiligheid van zowel personeel als bezoekers. Hoewel er alle vertrouwen was in het aggregaat, werd dit daarom toch een spannende test.

De resultaten

Tijdens het festival is er een 15 kVA Hybride Waterstofaggregaat gebruikt om twee Nightliner bussen van stroom te voorzien. Buma Stemra gaf vervolgens workshops in deze bussen. Gedurende het gebruik van de waterstofaggregaten hebben we de waardevolle inzichten verkregen en ook gelijktijdig aanpassingen gedaan om het systeem te verbeteren.

Onderaan de streep kunnen we spreken van een geslaagde test. Er is gedurende de tests helemaal geen CO2 of NOx (stikstof) uitgestoten, een besparing dus van 100% vergeleken met een dieselaggregaat welke respectievelijk ongeveer 97kg CO2 zou hebben uitgestoten en 0,14kg NOx voor dezelfde energiebehoefte. Daarnaast is er, hoewel het een kleinschalige test betrof, een kostenbesparing gerealiseerd van €24,23 door 30,1 liter minder diesel te verbruiken. Dat belooft wat voor de toekomst!

Waterstof als sterrenstof tijdens ESNS?

Kies uw model

De stroomgeneratoren komen in verschillende maten – van 6 kVA tot 120 kVA –, zodat alle bouwplaatsen en evenementen kunnen worden voorzien van duurzame energie op locatie. Onze bio-solar-hybride generatoren zijn duurzamer dan conventionele diesel-generatoren en hybride diesel-batterij generatoren. Als de zon niet schijnt, schakelen onze generatoren automatisch van zonne-energie naar batterij en daarna naar bio-diesel aggregaat. Zo zorgen we ervoor dat je altijd stroom hebt.

Gerelateerde projecten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required