HVO Biodiesel: de voordelen en nadelen op een rijtje

HVO Biodiesel: de voordelen en nadelen op een rijtje

Gelukkig komen er steeds meer vormen van duurzame brandstoffen op de markt. EΓ©n daarvan is HVO biodiesel, een biologische dieselbrandstof gemaakt van plantaardig en dierlijk restafval. Ook bij Volta Energy maken we gebruik van dit type diesel om de back-up aggregaat in onze verplaatsbare zonnepanelen van stroom te voorzien, zodat de batterijen in geval van nood opgeladen kunnen worden en u niet zonder elektriciteit komt te zitten. Maar wat is HVO biodiesel precies? En wat zijn de voordelen en nadelen?

Contact opnemen
HVO Biodiesel: de voordelen en nadelen op een rijtje

Kies uw model

De stroomgeneratoren komen in verschillende maten – van 6 kVA tot 120 kVA –, zodat alle bouwplaatsen en evenementen kunnen worden voorzien van duurzame energie op locatie. Onze bio-solar-hybride generatoren zijn duurzamer dan conventionele diesel-generatoren en hybride diesel-batterij generatoren. Als de zon niet schijnt, schakelen onze generatoren automatisch van zonne-energie naar batterij en daarna naar bio-diesel aggregaat. Zo zorgen we ervoor dat je altijd stroom hebt.

Wat is HVO biodiesel?

HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. HVO biodiesel is dan ook een biologische brandstof die gemaakt wordt op basis van met waterstof behandelde oliën en vetten afkomstig van plantaardige en dierlijke bronnen. Een tweede generatie biobrandstof dus. Fossielvrij en renewable en één van de meest duurzame typen diesel van dit moment. Zeker omdat het ook geschikt is als brandstof voor middelzware tot zware motoren!

Voordelen van HVO biodiesel

Het gebruik van HVO biodiesel brengt een heleboel voordelen met zich mee:

 • Minder uitstoot
  Zowel bij de productie als bij de verbranding van HVO brandstof komt vaak tot wel 90% minder CO2 vrij dan bij reguliere diesel. Daarbij worden er bijvoorbeeld ook minder stoffen als roet uitgestoten.
 • Fossielvrij
  HVO biodiesel wordt gemaakt van diverse hernieuwbare grondstoffen en sommige stromen restafval. Er komen dus geen fossiele grondstoffen aan te pas en dat maakt de HVO biobrandstof volledig fossielvrij Γ©n biologisch afbreekbaar. Let op, dit heeft alleen betrekking op HVO100 biodiesel. Het getal 100 geeft namelijk aan dat het 100% puur is en niet gemixt met een fossiele diesel.
 • Goede prestaties
  Waar sommige soorten biobrandstoffen niet dezelfde energie kunnen leveren, presteert HVO biobrandstof vaak verrassend goed. Nagenoeg hetzelfde als de conventionele diesel. Het kan daardoor als directe vervanger voor traditionele dieselbrandstoffen worden gebruikt. Meestal zelfs zonder aanpassingen aan het apparaat of de motor te doen!
 • Onderhoudsarm & veilig
  Naast het duurzame karakter is dit type diesel ook nog eens bijzonder onderhoudsarm en veiliger te gebruiken dan een fossiele dieselsoorten. Het bevat namelijk geen FAME componenten die kunnen leiden tot vervuilde filters en schadelijke stoffen in de tank. Daarnaast stolt het niet bij lage temperaturen, waardoor het ook in de winter prima te gebruiken is.
 • Geurloos
  HVO biodiesel stoot niet alleen minder schadelijke stoffen uit voor het milieu, maar is ook nog eens gebruiksvriendelijk voor de mens. Het bevat namelijk vrijwel geen zwaveldeeltjes en aromaten vrij waardoor het bijna geurloos is. Dat vermindert de overlast voor gebruikers en iedereen in de buurt.


HVO biodiesel nadelen

Waar HVO biodiesel heel wat voordeel oplevert, heeft HVO biodiesel ook nadelen:

 • Stikstof
  Hoewel de uitstoot van CO2 en roet enorm gereduceerd wordt, blijft de uitstoot van stikstof en fijnstof nagenoeg hetzelfde ten opzichte van conventionele diesel op basis van fossiele grondstoffen.
 • Beperkte grondstoffen
  In theorie wordt HVO biodiesel geproduceerd van hernieuwbare stoffen, maar in de praktijk blijkt dat veel van deze stoffen momenteel beperkt beschikbaar zijn. Om de productie van deze grondstoffen op te schalen, zal (landbouw)grond moeten worden gewonnen en dat draagt mogelijk bij aan de ontbossing van de planeet.
 • Kosten
  Vanwege de beperkte grondstoffen en een relatief ingewikkeld productieproces zijn de kosten van HVO biobrandstoffen op dit moment vaak hoger dan die van reguliere brandstoffen. Desalniettemin kunnen traditionele raffinaderijen eenvoudig worden omgebouwd zodra de vraag naar HVO toeneemt.

Conclusie HVO biodiesel

Zetten we de voor- en nadelen van HVO biodiesel tegen elkaar af, dan kan geconcludeerd worden dat het een relatief goed milieuvriendelijk alternatief is voor fossiele dieselbrandstof. De uitstoot is minder, het is gebruiksvriendelijker en de nadelen als verhoogde prijs en beperkte grondstoffen zijn slechts tijdelijk van aard en makkelijker op te lossen dan het probleem van fossiele brandstoffen die opraken. Duurzaam stroom opwekken kan echter nog steeds beter met de kracht van de wind, water of de zon.

Meer weten over de mogelijkheden van duurzame energie? We helpen u graag verder!

Laatste berichten

Zij gingen u voor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer dan 1236 mensen gingen je voor!
* indicates required