Wat is groene energie?
Groene energie is energie die wordt opgewekt uit schone, onuitputtelijke bronnen. Dat zijn energiebronnen die niet of nauwelijks vervuilend zijn en niet opraken. Milieuvriendelijk en duurzaam dus. We noemen het ook wel alternatieve energie, omdat we traditioneel gezien veel gebruik maken van het verbranden van aardgas, steenkool en aardolie om stroom op te wekken.
Voorbeelden van groene energie
Je kunt op meerdere manieren duurzaam stroom opwekken. Dit zijn de meest voorkomende:
– Wind
– Water
– Zonne-energie
– Biomassa
Daarbij wordt tegenwoordig ook gebruik steeds vaker gebruik gemaakt van deze vormen:
– Kernenergie
– Geothermische energie
– Energie uit waterstof
Tip: Lees meer over deze vormen van energie in 7x alternatieve energie voor een schonere wereld
Nadelen van groene stroom
De voordelen van groene energie zijn vaak wel bekend. Maar soms kleven er ook nadelen aan. Zo zijn windmolens een bepalende factor voor het landschap, verstoren ze het uitzicht en zijn ze gevaarlijk voor vogels. Bovendien is de energieopbrengst van windmolens op het land niet zo consistent. Daarbij tasten ook stuwdammen en -meren de leefomgeving aan en stoot het verbranden van biobrandstof misschien meer CO2 uit dan nodig.
Zonne-energie lijkt daarmee misschien nog het meest milieuvriendelijk. U leest hier hoe duurzaam zonnepanelen nu echt zijn.
Welke groene energie gebruiken we in Nederland?
In Nederland komt veruit de meeste groene stroom uit biomassa en windenergie. Een kleiner deel van de groene energie wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen en een nog kleiner deel wordt opgewekt uit met waterkracht of bodemwarmte. Best opmerkelijk als u bedenkt dat het gebruik van biomassa misschien nog wel het het meest vervuilend is qua uitstoot en er veel weerstand is tegen windmolens!
Is groene stroom duurder dan grijze stroom?
Veel mensen denken dat groene energie duurder is dan grijze stroom uit fossiele brandstoffen. Omdat de technieken bijvoorbeeld ingewikkelder en dus duurder zijn. In de praktijk blijkt echter dat groene stroom niet of nauwelijks duurder is. Het is wel slim om leveranciers te vergelijken. Het kan namelijk zijn dat de energie van Nederlandse energiebedrijven net iets duurder is dan de groene stroom uit Noorse waterkrachtcentrales!
Hoe weten we of energie duurzaam is?
Bij zowel groene als grijze stroom komt er gewoon 230V uit het stopcontact. U merkt geen verschil. Hoe weet u dan of uw energie groen is? Om de groene afkomst te garanderen, wordt er in Europa gebruik gemaakt van Garanties van Oorsprong (GvO). Bij iedere 1000 kWh opgewekte groene stroom, krijgt een een producent zoβn GvO. Energiebedrijven kunnen alleen groene energie aanbieden waarvoor ze GvOβs hebben. Niet meer dan dat. Op het stroometiket van de jaarrekening van uw energieleverancier vindt u welke soort stroom u het jaar daarvoor heeft gekregen.
Groene energie op locatie
Bij energieverbruik denkt u misschien gauw aan de apparaten en verwarming in huizen en bedrijfspanden. Maar er is vaak ook behoefte aan energie op locatie. Denkt u maar aan de organisatie van duurzame evenementen of aan werkzaamheden in de agrarische sector of op bouwplaatsen. Die geschieden vaak op plekken waar misschien niet meteen een stopcontact te vinden is of waar de natuur extra hinder ondervindt van geluid en uitstoot.
Gelukkig bestaat er ook een milieuvriendelijke en duurzame oplossing voor de energiebehoefte op locatie: mobiele zonnepanelen.